VIDENSKAB: Nogle minutter har 61 sekunder

20211220_videnskaba

Fun fact

En mand, jeg næppe bliver træt af…

Er Neil Gegrasse Tyson.

Han er (som du ved) astrofysiker, men han er også en masse andet, for eksempel et reflekterende menneske med en dybt funderet humor og selvironi, der gør hans mange online-videoer så meget mere interessante. Og så har vi slet ikke snakket om hans sikre fornemmelse for at levere interessante videnskabelige facts, som ikke er almen-viden.

Snyd ikke dig selv for dem eller ham.

I dag hørte jeg en om døgnets længde, hvor han forklarede at 24 timer er et gennemsnitsdøgn, men at der i realiteten ikke er 2 døgn efter hinanden med præcis samme længe.

Døgnets længe varierer med andre ord.

I samme video smed han også et pirrende spørgsmål:

Hvad nu, hvis den hastighed, jorden roterer med, er faldende?

Hvis vi kun beregnede døgnets længde ud fra jordens rotation, så ville vi ikke kunne opdage det.

Derfor måler vi også efter svingningerne i quarts, som har en meget præcis og regelmæssig frekvens.

Og på den måde har vi fundet ud af, at den hastighed jorden roterer med faktisk ER faldende, og derfor puffer vi ind imellem et sekund ind i kalenderen for at få tiden til at passe. Det er således angiveligt sket 23-24 gange siden 1973 at et minut har 61 sekunder.

Jaja.

Så ved du det.

Den 24. december giver jeg dig også et fun fact i mit fredagsslik, men indtil da kan du vinde et eksemplar af mit månedsbrev ved at kommentere på den fra i fredags, hvor jeg giver dig en lektion, som har givet mig flere timer i døgnet end de fleste andre i min branche.

Kommentér imens der stadig er tid
(Sidste frist 23. dec)


Morten Spindler

Morten Spindler
Frydenlund 80, 7120 Vejle Ø
MOBIL +45 40379295
email@mortenspindler.dk
SPINDLER APS CVR 29815895

Bygget med Simplero ⇠ Dette er et sponseret affiliate-link, hvilket betyder, at jeg får en lille bid af kagen, hvis du køber Simplero efter at have klikket på det.